Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skolsäkerhet: Han låser alla dörrar med ett musklick

Skolsäkerhet: Han låser alla dörrar med ett musklick

Publicerad

Efter skolskjutningen i finska Jokela 2007 och attacken mot Kronans skola i Trollhättan 2015 har säkerhetsnivån höjts i svenska skolor. I Västernorrland ligger Sollefteå kommun i framkant när det gäller elektroniska lås.

För att komma in på en skola i Sollefteå kommun behöver du ett passerkort. Systemet identifierar dig och du behöver ditt kort även för att passera vissa dörrar inne i fastigheten.

När larmet går

Passerkortssystem har funnits länge, men det som gör Sollefteås system annorlunda märks om det går ett larm. Om larmet gäller något som kan utgöra ett hot mot skolan kan personal enkelt låsa skolans dörrar med ett musklick.

På datorskärmen visas en karta över byggnaden och personalen kan styra både ytterdörrar och dörrar inne i fastigheten. När faran över blåses går det lika lätt att låsa upp allt igen.

– Många skolor har komplett skalskydd och det byggs ut hela tiden. Inom en snar framtid har alla skolor i Sollefteå den här säkerheten, säger Jörgen Byström fastighetstekniker Sollefteå kommun.

Fler fastigheter

Sollefteå kommun har dessutom infört systemet på fler kommunala fastigheter. I dagsläget kan man centralstyra tjugofem fastigheter. Förutom säkerhetsfördelarna slipper man också all hantering av nycklar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer