Foto: grafik SVT design

De åtalade: Missbruksproblem och psykisk ohälsa gemensam nämnare

Uppdaterad
Publicerad
De är alla i 20-25 årsåldern och från Sundsvallsområdet. Alla har eller har haft drogproblem och flera av dem har en historik med psykisk ohälsa. Men bara två av de som nu åtalas för det brutala mordet på en man i 30-årsåldern på Skönsmon i Sundsvall i november har tidigare dömts för ett allvarligt brott. En av de fem är till och med helt ostraffad.

De åtalade häktades i flera omgångar tiden efter mordet. Alla fem är bekanta med varandra sedan tidigare och genom kartläggning av bland annat sms-trafik och aktivitet på sociala medier kunde de gripas en efter en.

Här är de misstänkta:

• 22-årig man, den ende av de fem som är dömd för ett grovt våldsbrott tidigare. Fick fängelse i två år och tre månader för bland annat människorov sedan han hösten 2017 rövat bort en man, hållit honom fången i totalt 30 timmar och tvingat honom att ta sms-lån på över 60 000 kronor. Har en mångårig missbrukshistorik.

• Hans 25-åriga kvinnliga släkting, tidigare ostraffad och den som först häktades misstänkt för delaktighet i mordet. Den psykiater som undersökt henne under mordutredningen misstänker att hon lidit av en allvarlig psykisk störning i samband med gärningen och rekommenderar en större rättspsykiatrisk undersökning. Har också använt droger till och från.

• 25-årig man som liksom 22-åringen greps i nordnorska Bodö ett par veckor efter mordet. Har inte samma brottsliga ”meritlista” som sin 22-årige kamrat. Snarare har han förekommit i och kring flera utredningar om grova brott, dock inte som skyldig. Har dömts i domstol en gång; hösten 2017 fick han böter för narkotikabrott.

• 25-årig man med mångåriga missbruksproblem. Började använda droger och alkohol i tio-tolvårsåldern. Har dömts för brott ett tiotal gånger, främst narkotikabrott. Missbrukade vid tiden för mordet dagligen bensodiazepinet Xanor tillsammans med alkohol, som i kombination ”kan orsaka oförutsägbara och farliga biverkningar” enligt Läkemedelsverket. När han greps hade han fem olika narkotiska preparat i kroppen.

• 19-årig man, den sist gripne. Känd hos polisen sedan tidigare och dömd tre gånger för narkotikabrott. Han är också dömd för en våldtäkt som han begick vid 15 års ålder, och straffet blev ungdomsvård och samhällstjänst. Har fått behandling för sitt missbruk och har efter det försökt sköta skolan, men fortsatt att umgås med vänner som använder droger.

Alla fem nekar till mordanklagelserna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsmisshandel på Skönsmon

Mer i ämnet