Karolina Westlund och Anders Sundqvist är oroliga för årets skörd.

Uppgivna bönder ser skörden regna bort

Uppdaterad
Publicerad

Det är en blöt höst i år och nu börjar det bli bråttom för länets bönder. Årets skördar är hotade, om det inte torkar upp.

Vi åker till Hov i Selånger utanför Sundsvall och stannar vid kornfältet på Karolina Westlund och Anders Sundqvist gård. Men det här är korn som innan det skördats – redan börjat gro igen på grund av vätan.

Allt jobb förgäves

– Det är så blött att det går inte att tröska och då får man inte in fodret till korna. Alla insatser man gjort tidigare, plöjt, harvat, sått och grejat och lagt ut alla pengar och så – det är ju tråkigt att nu när det är dags att casha in så går det inte, säger Karolina Westlund uppgivet.

Spannmål för halv miljon

Problemet är stort för många bönder. Just här på Karolina och Anders gård finns oskördad spannmål för uppemot en halv miljon kronor.

– Det är klart om det fortsätter att blåsa och kanske solen tittar fram så kan det gå, men vi får se, säger Karolina Westlund.

Vädret avgör

Det blir till att titta på väderleksrapporten. Om vädret blir torrare och blåsigare kan det fungera. Om två veckor ungefär vet vi hur stor skörd som klarat sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.