Strider utbröt i centrala Sollefteå under lördagen. Foto: Erik Löfgren

Skottlossning i soligt Sollefteå

Uppdaterad
Publicerad

Under hemvärnsövningen i Sollefteå var det många som passade på att ta en närmare titt på verksamheten som slagit läger i stadsparken. Förhoppningen var att fler skulle få upp ögonen för försvaret i allmänhet och hemvärnet i synnerhet.

Samtidigt som soldater från Ångermanlands hemvärn övade strid i stadsmiljö inne i Sollefteå passade sollefteåborna på att besöka bataljonsförbandsplatsen som under helgen anlagts i stadsparken.

Här övade sjukvårdare på förband och sjuktransporter, övervakade av övningsledare och nyfikna. En av dem var AT-läkaren Mohammed Kadir.

Nyfiken

– De visade hur de hanterar underbensfrakturer så jag var lite nyfiken på vilken metod de använder och hur de stabiliserar. Det var intressant att titta på.

Skulle du kunna tänka dig att bli en del av hemvärnet?

– Nej, Jag tror inte riktigt att det är något för mig men jag tror att AT-läkare som jobbar på att få sin legitimation skulle kunna vara intresserade.

Stridsbåt 90 lockade

Nere vid Ångermanälven låg helgens stora dragplåster, en Stridsbåt 90 byggd i Docksta. Kön växte därför snabbt vid strandkanten medan kapten Urban Fröberg, pressofficer för Västernorrlandsgruppen, förklarade vikten av att lyssna på besättningens order.

Det kan nämligen bli en del tvära kast ute på sjön. Speciellt om man åker Stridsbåt 90.

– Det var en kul upplevelse. Lite brutala svängar men häftigt. Jag har själv inte haft några tankar på att gå med i hemvärnet men jag tycker att det är ett bra initiativ. Själv har jag så mycket annat att göra men jag kan tänka mig att det är en kul grej, säger en leende Marcus Svensson som precis avslutat en tur på älven.

Under ett tält står Alexander Boman, yrkesinformatör vid försvarsmakten, och informerar besökarna om försvaret och försvarsmaktens olika arbetsuppgifter. Han hoppas att allmänheten under helgen ska få en större förståelse för vad försvaret gör och varför det finns. Samtidigt hoppas han förstås på att fler ska söka sig till Ångermanlands hemvärn.

– Så här långt så har de flesta varit väldigt intresserade av just aktiviteterna idag men vi har också några som faktiskt har anmält sig, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.