Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Naturskövling vid vindkraftbygge – krav på omedelbara åtgärder och polisanmälan Visa alla (2)
Visa alla (2)

Företag anklagas för naturskövling – kommunen polisanmäler

Uppdaterad
Publicerad

För andra gången på kort tid anklagas ett vindkraftbygge för uruselt miljöarbete. Nu är det bygget av parker vid Nylandsbergen och Kråktorpet i Sundsvalls kommun som fått förelägganden om omedelbara åtgärder. En polisanmälan har lämnats in och miljökontoret ser ytterst allvarligt på saken.

Vindkraftbranschen upplever en boom i Norrland med flera stora projekt bara i Västernorrland. Stora skogar har blivit byggarbetsplatser men exploatörerna sköter inte alltid sina miljöåtaganden. Sedan två månader står ett projekt stilla i trakten av Viksjö efter att det upptäckts att otillåten skövling av landskapet. 

Ytterst allvarligt 

I Sundsvalls kommun har miljönämnden nyligen givit företaget Eolus Vind AB föreläggande om omedelbara åtgärder vid vindkraftparkerna Nylandsbergen och Kråktorpet i Sundsvalls kommun. Miljökontoret har upptäckt stora miljöbrister i anläggningsarbetet och anser att läget är ytterst allvarligt. 

Foto: SVT

Vindkraftbolaget Eolus har inte vidtagit de skyddsåtgärder som krävs enligt tillståndet för verksamheten och höga naturvärden har skadats. Bland annat har vattendrag påverkats av slam och fiskens vandringsmöjligheter hindrats. 

– Vi var överens om vad som behövde göras innan arbetet startade men när vi såg hur det var gjort blev vi förvånade, berättar miljöinspektör Lena Thornberg. 

Polisanmälan 

Företaget har nu  polisanmälts av kommunen. 

– Det gör man alltid när man brutit mot det som står i tillståndet, förklarar Lena Thornberg. 

Företaget Eolus Vind AB utreder nu även på egen hand varför det har gått så snett. 

– Det är självklart att de villkor som är fastlagda ska uppfyllas, säger kommunikatören Johan Hammarqvist.

Texten har uppdaterats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer