Det kan bli dyrt att strunta i att skrapa bilrutan eller sopa ren bilen från snö. Foto: TT

Skrapade inte bilrutan – riskerar böter

Publicerad

På lördagen stoppades en bilist av polisen i Örnsköldsvik. Orsaken: nedisade rutor.

Att köra bil vintertid har sina sidor. Kalla dagar är det inte bara att hoppa in i bilen, starta och köra iväg. Nej, det ska värmas, sopas snö och skrapas rutor.

Och det inte bara för bilistens egen skull, utan det är brott mot trafiklagen att köra omkring med stora snösjok på bilen och is på bilrutan.

– Man ska se till att man ha bra sikt för att inte riskerar skada sig själv eller andra, säger Liv Fahlén, kommunikatör Polisområde Nord.

Polispatrullen i Örnsköldsvik som stoppade bilisten på lördagen, upprättade en anmälan om vårdslöshet i trafik på grund av isen.

Snö räknas som ”last”

Tjocka lager snö på bilen räknas som bristfälligt förankrad last, och att köra omkring med sådant kan också vara ett trafikbrott.  Stoppas man av polis i ett sådant fall kan man få böta cirka 1500 kronor direkt på plats, berättar Liv Fahlén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer