Sundsvalls sportdykarklubb rensade under lördagen Selångersån på en del skrot. Dagen har utsetts till den första svenska skräpplockardagen. Foto: Kristin Hånell/SVT

Skräpplockarna som går på djupet

Publicerad

Under lördagen var det dags för den första svenska skräpplockardagen. Det gick Sundsvalls sportdykarklubb till botten med – bokstavligen.

Mängder med cyklar,vagnar och annat bråte har nu plockats upp ur Selångersån.

Stiftelsen Håll Sverige Rent har instiftat 15 september som ”Håll Sverige Rent”-dagen, i samklang internationella World Cleanup Day. Runtom i landet har kommuner och privatpersoner uppmanats att delta på olika sätt. Men det viktigaste är inte att städa – utan att lära.

Inte skräpa ner

– Syftet med våra skräpplockningar är att skapa medvetenhet hos barn, unga och vuxna, vilket vi vet leder till ändrade attityder och beteenden. Lösningen på nedskräpningen är inte att städa, utan att vi slutar skräpa ner, säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent, i ett pressmeddelande.

Foto: Kristin Hånell/SVT

Då kan man till exempel hoppas att folk sluta slänga skrot i Selångersån i centrala Sundsvall, där Sundsvalls sportdykarklubb gjorde en insats under lördagen.

Vad har ni hittat?

– Cyklar, kundvagnar, bildäck och diverse annat skrot. Tomflaskor och tomburkar. Men det finns mycket kvar, säger ordförande Peter Hamberg.

Varför gör ni det?

– Det här är vårt sätt att uppmärksamma nedskräpningen. Att folk ska få upp ögonen för nedskräpningen. Vårt sätt att hjälpa till. Vi skulle gärna vilja göra det oftare men vi är en ideell förening.

Kusterna städas

World Cleanup day har funnits i tio år och är nu ett evenemang där miljontals volontärer plockar skräp i 150 länder.

Det är i dag dessutom den över 30 år gamla International Coastal day, som också har volontärer i över 100 länder men som framför allt städar upp längs kusterna. I Sverige sköts det av idrottsungdomar.

Fakta och tips om skräp – fimpar en riktig miljöbov

Det absolut vanligaste skräpet i stadsmiljö är fimpar. Enligt Håll Sverige rent  hamnar en miljard fimpar på gator och torg i Sverige, och 80 procent av allt skräp i stadsmiljöer har med tobak att göra, som fimpar, snusdosor och cigarettpaket.

Det mesta skräpet utmed kusten och i havet består av plast och 80 procent av allt skräp i havet kommer från land.

Fem tips från Håll Sverige rent på vad du kan göra

1. Skräpa inte ner

2. Plocka upp skräp som du ser

3. Lämna aldrig skräp utanför en full papperskorg

4. Tacka nej till engångsplast som sugrör och plastlock

5. Ta med egen påse till affären.

Källa: Håll Sverige rent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.