Så här ser de ut – bilarna i vetereanrallyt Carbagerun 2019. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Skrotbilar invaderade Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Sundsvallsborna väcktes på onsdagsmorgonen av tutande och spelande bilar som sett bättre dagar. Det handlar om Carbage run 2019. Ett skrotbilsrally på genomresa norrut.

Holländarna Peter och Pieter Boersma kämpar för att starta den skraltiga Jeepen utanför ett av hotellen i Sundsvall. Motorn hostar till och den kraftfulla V8:an mullrar motvilligt igång.

– Så här är det varje morgon, vi är lite stressade över att bilen inte ska gå igång så vi kan komma iväg i tid, förklarar de.

”Om bilen håller”

Bilden kommer igång och i ett moln av avgaser berättar holländarna att de är en del av Carbage run 2019, ett skrotbilsrally som går från Danmark via Sverige till Finland och Helsingfors.

– Om bilen håller förstås, lägger de in som en brasklapp.

Längtar efter utmaningar

Det är cirka fyrahundra fordon som deltar, de flesta från Holland. Bilarna måste vara av äldre årsmodell än 1999 och får inte kosta mer än 500 euro. Samtidigt är de påtagligt skraltiga åken utstyrda med allsköns detaljer som tutor, otaliga reservdäck, extraljus och ibland stora högtalaranläggningar som spelar taktfast musik. Att rallyt invaderat stan kan knappast undgå någon. Men varför gör man det här?

– Bara för att det är kul, säger Peter Boersma som längtar efter ännu kallare väder och större utmaningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer