Skulder på 155 miljoner • Active Works i Viksjö begärt i konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Efter månader av kaos vid Hästkullens vindkraftpark har det dominerande entreprenadföretaget Active Works begärts i konkurs. Samtidigt har företaget på eget initiativ inlett en företagsrekonstruktion för att rädda det som räddas kan. Skulderna uppgår till 155 miljoner.

Konkursansökan har i dagarna lämnats in till Stockholms tingsrätt. Det är Cramo AB som tröttnat på att vänta på pengarna.

– Det här är ett ärende som drivs av vårt huvudkontor i Stockholm. Vi har fordringar på en bit över två miljoner men vi är nog inte dom som är värst drabbade i den här historien, säger en representant för Cramo till SVT.

Rekonstruktion

Samma dag som Cramo lämnade in sin konkursansökan till tingsrätten valde Active Works att ansöka om företagsrekonstruktion vilket också blev tingsrättens beslut. Det här innebär att Active Works får tre månader på sig att ordna upp sina affärer. Bolaget uppger att det har skulder på 155 miljoner kronor.

Bakgrunden är den långvariga konflikten mellan entreprenörerna vid Hästkullens vindkraftpark som är inne på sin fjärde månad och som blev känd när byggprojektet plötsligt stoppades i början av oktober. Det som först framstod som ett byggstopp till följd av miljöbrott på byggarbetsplatsen utvecklade sig senare till en konflikt om stora pengar.

Stora pengar

Totalentreprenören Nordex påstods ha stoppat utbetalningarna till Active Works vilket ledde till att Active Works inte kunde betala sina underentreprenörer. Nordex å sin sida uppgav att man visst betalat ut pengar till Active Works.

Konflikten kulminerade för en vecka sedan när Active Works begärde Nordex i konkurs vilket utmynnade i att parterna i stället valde att göra upp i ett skiljedomsförfarande.

Underentreprenörer i kläm

Nu skrivs nästa kapitel om Hästkullens vindkraftpark. Nu är det Active Works som hotas av konkurs och som medger att man har stora likviditetsproblem till följd av de skulder bolaget har till underentreprenörerna i Viksjö. På Folkets hus i Viksjö har krismötena avlöst varandra under hösten och flera mindre företag hotas fortfarande av konkurs.

Det tyska Nordex som bygger vindkraftparken har dock börjat betala ut pengar vid sidan av Active Works och målsättningen är att bygget skall vara i full gång igen i slutet av februari. Förra veckan uppgav Nordex att 20 miljoner betalats ut till 15 underentreprenörer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraftparken Hästkullen

Mer i ämnet