Experten: ”Skulle ha förlorat sitt uppdrag”

Uppdaterad
Publicerad

”Negerby”, sa socialnämndens ordförande i Timrå, Per-Arne Frisk (S), när han uttalade sig om ett flyktingboende. Om han varit rikspolitiker eller medlem i SD hade han troligtvis blivit petad från sin post, menar statsvetaren Niklas Bolin på Mittuniversitetet.

Det är skillnad på hur partier hanterar kontroversiella uttalanden, speciellt om personen i fråga verkar på kommunal nivå eller riksnivå.

– Eftersom politiker på riksnivå ofta ges större uppmärksamhet i media så tror jag att partiet det handlar om hade varit mer mån om att hantera situationen på ett annat sätt. Det är möjligt att han skulle ha förlorat sina uppdrag, säger Niklas Bolin.

Skulle ha petats

Tidigare har Sverigedemokrater uttalat sig kritiskt om minoriteter, och enligt Niklas Bolin så är det troligt att Per-Arne Frisk skulle ha petats från partiet om han varit medlem i SD.

– Det är mycket möjligt. Man har ju den här nolltolerans-policyn mot rasism i Sverigedemokraterna som gör att sådana här uttalandet inte tillåts. Men den policyn har ju inte alltid följts till punkt och pricka, säger Niklas Bolin.

Försökte hitta rätt ord

Men enligt Per-Arne Frisk själv så handlar det hela om att han inte hittade rätt ord när han skulle uttrycka sig.

– Jag försökte hitta rätt ord. Jag ville säga att om man samlar alla på ett ställe som i ett getto så blir det ingen integration, och det var när jag inte kom på rätt ord som blev det negerbyar, sade Per-Arne Frisk till SVT i tisdags.

Står bakom Frisk

Även Timrå Arbetarekommun står bakom Per-Arne Frisk.

– Jag hoppas inte att förtroendet påverkas, men givetvis är det någon som kommer att tycka det. Men vi står på Per-Arnes sida, säger Lars-Erik Byström, vice ordförande i Timrå Arbetarekommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kallade flyktingboende för ”negerby”

Mer i ämnet