Foto: Thomas Wedin / SVT

Skyddsombud slår larm: Busschaufförer utsätts för hot och våld

Uppdaterad
Publicerad

Det var när Kemmel Nordin gick igenom incidentrapporter i Timrå som han upptäckte att de var oroväckande många. Under juni till september i fjol hade det till exempel inkommit tolv stycken.

– Framför allt handlar det om linje 120, sträckan mellan Navet i Sundsvall och Timrå. Och i 99 procent av fallen är det folk som inte vill betala för sig, de käftar emot och hotar chaufförerna.

Ibland har det gått längre än till verbala hot. I höstas blev en chaufför misshandlad och hotad med ett pistolliknande föremål i Birsta – och i våras inträffade en incident är en chaufför hamnade i slagsmål med en man som smet in via bakdörren. Också det i Birsta.

Nätterna är värst

Enligt Nordin brukar det vara lugnt på förmiddagarna men efter klockan 14 är det ökad risk för bråk.

– För att inte tala om nätterna, då vill chaufförerna helst inte köra, säger han.

Kemmel Nordin har tagit upp problemen med företagsledningen och hoppas nu att det händer något.

Väktare hellre än kameror

– Jag har fått besked att det blir ett möte 9 maj där även bland andra Din Tur (Kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrland, reds anm) och Arbetsmiljöverket ska vara med. Skönt att ledningen agerar för det här måste få ett slut.

Sara Borg, HR- & kommunikationschef vid Byberg & Nordin, berättar också att under fredagen har man ett möte med bussbolaget Nobina som bland annat trafikerar linje 120 på sträckan Sundsvall–Njurunda.

I övrigt håller hon med Kemmel Nordin om problemets art.

– Vi ser otroligt allvarligt på det här. Under nästa vecka kommer vi att sitta ner med Din Tur, som vi kör på uppdrag åt, Arbetsmiljöverket och skyddsombudet för att bland annat se över planeringen och genomförandet av biljettkontroller på linje 120.

Kemmel Nordin önskar helst att man hade ett liknande system som i Göteborg där passagerarna inte behöver visa biljett för chauffören  – i stället finns det gott om kontrollanter på bussarna.

– Annars bör man ha väktare med, kameror i bussarna lär inte spela någon roll för dem som tjafsar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.