Skyddstillsyn för vansinnesfärd

Publicerad

Trots halka, mörker och kraftig snörök försökte en 28-årig Kramforsbo köra ifrån polisen. När han inte lyckades rammade han polisbilen.

Biljakten inleddes efter att Kramforsbon smitit från en poliskontroll på riksväg 90. Jakten gick från Väja via Bollstabruk och Sollefteå till centrala delarna av Kramfors.

Hastigheten var mycket hög, bilen sladdade kraftigt i kurvorna och 28-åringen hamnade då på fel sida av vägen. Flera gånger var han nära att krocka och han försökte också preja den efterföljande polisbilen.

Körde över gunghäst

Färden gick ibland över villatomter och i centrala delarna av Kramfors kördes bilen, som det beskrivs i åtalet; ”i hög hastighet med spinnande drivhjul och med kraftiga sladdar på en cykelväg, över en gård och över gräsmattor i ett bostadsområde samt genom vägbyggnadsstängsel, på trottoarer, gågator och flertalet gånger på fel sida av refuger. Han har dessutom kört över en gunghäst som var uppsatt på torget i Kramfors och varit nära att köra på en till fots efterföljande polisman”.

Rammade polisbil

När en av poliserna skulle kliva ur sin bil tog mannen sats med sin bil och körde sedan flera gånger in i polisbilen. Polisen sade i förhör att om han inte hunnit dra in benet så hade det gått av. Åklagaren menade att bara var tillfälligheter som gjorde att polismannen inte skadades allvarligt och åtalade mannen för försök till grov misshandel.

Kramforsbon erkände under rättegången grov vårdslöshet i trafik men nekade till anklagelserna om försök till grov misshandel. Detta eftersom han menade att han inte försökt skada polismannen.

Fem år sedan

Åtalet mot mannen var nära att preskriberas. Biljakten skedde i december 2013 och det tog alltså fem år innan Kramforsbon fick sin dom.

Nu har Ångermanlands tingsrätt bestämt att mannen ska dömas till skyddstillsyn med samhällstjänst 80 timmar för grov vårdslöshet i trafik och försök till misshandel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer