Prover ska tas för att skydda konsumenten Foto: SVT

Slakteri misskötte smittkontroll

Uppdaterad
Publicerad

Slakteriet Rafnaslakt i Ramsele har inte följt reglerna för provtagning av sina produkter. Livsmedelverket hotar nu företaget med 10 000 i vite varje månad som de bryter mot bestämmelserna.

Företagare som sysslar med livsmedelsproduktion är skyldiga att utföra en egenkontroll  för att se till att maten är säker att äta. Kontrollerna ska också visa om företagets följer god hygienpraxis och inte sprider till exempel salmonella.

För få prover

I slutet av maj 2018 besökte Livsmedelsverket Rafnaslakt i Ramsele. Där konstaterades brister i företagets rutiner, man hade under 2017, och fram till provtillfället, tagit för få prover på slaktkroppar och inget prov på malet kött. Förekomst av smitta i malet kött hade alltså inte kontrollerats.

Inga prover

I slutet av januari i år var verket återigen på plats för en uppföljande undersökning. Då framkom att företaget inte hade åtgärdat bristerna. Under 2018 hade företaget inte utfört några provtagningar överhuvudtaget. Detta trots att Livsmedelsverket påtalat bristerna.

– Vi har haft så fullt upp så vi har inte hunnit med oss, vi har helt enkelt lämnat det där åt sidan säger Jonne Nordin på Rafnaslakt.

Mycket att göra

Hög arbetsbelastning, nya slaktare och en besvärlig ekonomisk situation är orsaker som Nordin nämner till varför reglerna inte följts. Företaget ska enligt honom ta två köttfärsprover per år och tio prover på nyslaktade djur.

– Det är ju inga mängder av prover men det ska ju skötas, säger Jonne Nordin som uppger att företaget nu börjat kontrollera köttet och ska göra så framöver. Företaget uppger sedan att kontinuerliga prover, som protokollförs, tas sedan januari.

Hotas med vite

Livsmedelsverket har utfärdat ett föreläggande mot företaget som innebär att de måste utföra kontrollerna. Om det inte sker får företaget betala 10 000 i månaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.