Vattensamling på taket till G-flygeln Foto: Ulrik Larsson Region Västernorrland

Smältvatten stänger operationssalar i Örnsköldsvik: ”Väldigt olämpligt”

Uppdaterad
Publicerad

Smältvatten från taket på Örnsköldsviks sjukhus har gjort att tre operationssalar stängts under fredagen. En del av de operationer som skulle ha gjorts nästa vecka har ställts in.

Det är ett läckage på taket till den så kallade G-flygeln på sjukhuset som gjort att vatten rinner in i byggnaden och har gjort att tre operationssalar blivit oanvändbara.

– Vi prioriterar så att de mest akuta operationerna görs i de tre salar vi fortfarande kan använda. Idag har vi inte behövt ställa in någon operation, men kommande vecka blir vi tyvärr tvungna att boka av och boka om operationer, säger Karin Söderberg, enhetschef operationsavdelningen, på regionens hemsida.

Platt tak

G-flygeln är en äldre byggnad, enligt Region Västernorrland, byggnaden har ett platt tak och stora snömängder i kombination med höga vintertemperaturer har orsakat situationen.

– Fastighetsavdelningen arbetar med att få bort is, snö och smältvatten från taket och med att snabbt få till en lösning för att täta läckan. När salarna åter kan vara i bruk kan jag inte säga nu, det beror på hur lång tid deras arbete tar och hur omfattande skadorna är, säger Karin Söderberg.

50-tal inställda operationer

Enligt regionen kommer uppskattningsvis ett 50-tal operationer att ställas in under nästa vecka. Avdelningen har till följd av corona tvingats flytta fram ett flertal operationer under året. Enligt Karin Söderberg skulle aktiviteten på avdelningen i veckan åter växla upp – men så ser det inte ut att bli.

– Vi hade sett framför oss ett startskott denna vecka med prioriterad kirurgi. Då kom det här. Det kom minst sagt väldigt olämpligt, säger Karin Söderberg till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.