Maria Tempé förklarar varför smittskyddsmyndigheter avråder från antigentester, alltså så kallade snabbtester. Foto: Per-Erik Ström/SVT

Smittskyddet avråder från snabbtest för covid-19 – PCR-test mer träffsäkra

Uppdaterad
Publicerad

Antigentester eller snabbtester som kan köpas i butik, är inte säkra. Nu avråder smittskyddsmyndigheter från att använda dem.

– Om du har symtom ska du absolut ta ett PCR-test – inte något antigentest, säger Maria Tempé, smittskyddsläkare Region Västernorrland.

Problemet är att antigentesterna inte är lika känsliga och träffsäkra som PCR-prov. Det betyder att de kan vara negativa trots att personen bär smitta.

– Covid-19 är en samhällsfarlig sjukdom där en smittad person behöver få förhållningsregler och smittspåras. Självtester för covid-19 syns inte heller i statistiken, så för att bilden av smittspridningen i Sverige ska bli rättvisande, krävs att personer med symtom provtar sig med PCR-test, säger Maria Tempé, biträdande smittskyddsläkare, Region Västernorrland.

PCR-test vid symtom

Det är viktigt för vården att veta när någon bär på smitta för att kunna smittspåra. Därför är rådet också att om antigentestet visar att du har symtom ska du alltid ta ett PCR-test och stanna hemma i väntan på provsvar.

Uppdatering: Artikeln har ändrats i efterhand med anledning av att den tidigare bild som publicerats var missvisande, och föreställde ett självtest och inte ett snabbtest. Produkten är alltså inte den som kritiseras av smittskyddsläkaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.