Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Smittskyddsläkaren i Västernorrland om apkoppor: ”Inte orolig för någon stor smittspridning”

Uppdaterad
Publicerad

Hittills har bara ett par fall av apkoppor upptäckts i Sverige.

Men regionen har ändå förberett sig i fall att kopporna skulle upptäckas även i Västernorrland.

– Det finns en plan för hur patienter med misstänkt smitta ska hanteras, säger smittskyddsläkaren Hans Boman.

Apkoppor har funnits en längre tid, men då främst i centrala delarna av Västafrika. På senare tid har dock flera fall uppmärksammats i Europa, bland annat i Storbritannien, Portugal och Sverige.

Sjukdomen ska vara sexuellt överförbar och ger bland annat symptom som blåsor på och kring könsorganen.

För ett par dagar sedan klassades apkopporna som en allmänfarlig sjukdom, vilket smittskyddsläkaren Hans Boman gör det lättare att kontrollera en eventuell smitta.

– Det blir ju anmälningspliktigt och smittspårningpliktigt och sedan får ju patienten förhållningsregler kring hur man ska bete sig och så, säger han.

Regionen förberedd för smitta

Han säger att han tror att vi kommer att få se fall även sjukdomen även i Västernorrland – något som sjukvården har förberett sig på.

– Det finns en plan för hur patienter med misstänkt smitta ska hanteras. Infektionskliniken har ju lämpliga lokaler för den här typen av smitta, och det finns även på akutmottagningen. Sedan finns hygieniska rutiner framtagna och dessutom skyddsutrustning för personalen, säger Hans Boman.

Hör Hans Boman berätta mer om behandlingen av apkoppor och sannolikheten att smittan kommer även till Västernorrland.

Detta vet vi om apkoppor

  • Apkoppor, monkeypox, är en mycket ovanlig sjukdom som orsakas av infektion med apkoppsvirus.
  • Den vanligaste smittvägen är från djur till människa, men det kan i ovanliga fall överföras vid nära kontakt mellan människor.
  • Sjukdomen förekommer främst i västra och centrala Afrika, fall rapporterade i övriga världen har oftast resekoppling till den regionen.
  • Sjukdomen ger ofta upphov till utslag, sår och blåsor på huden, symtomen är ofta milda. Feber och svullna lymfkörtlar kan också vara tecken på sjukdomen.
  • Vid sexuellt överförd smitta kan blåsor på könsorgan och runt analöppning uppstå.
  • Inkubationstiden, tiden från smitta till att sjukdomen bryter ut, är vanligen 6 till 13 dagar men kan variera mellan 5 och 21 dagar.
  • Flera fall av det sällsynta viruset har upptäckts i USA och Europa. I Sverige har hittills ett fall konstaterats.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.