Varför är 30 000 i Västernorrland ovaccinerade? Smittskyddsläkaren svarar. Foto: SVT

Smittskyddsläkaren: ”30 000 ovaccinerade i Västernorrland”

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen i länet är just nu låg eftersom vaccinationerna kommit en bra bit på väg men spridningen kan ta fart igen, säger smittskyddsläkaren som uppmanar de som inte vaccinerat sig ännu att göra det.

–  Här i länet är det cirka 30 000 personer som inte är vaccinerade ännu och vi vill gärna att de ser till att ta sina sprutor också, säger Hans Boman.  

Enligt regionen uppgår andelen färdigvaccinerade till 76 procent. Det rör sig om 155 272 personer. Mellan 50 och 70 nya coronafall har konstaterats per vecka, de senaste veckorna.

Coronaviruset i Västernorrland

Skyddar mot svår sjukdom

Skyddseffekten av vaccinet är inte hundraprocentig så den som fått två doser kan insjukna. Men risken att man behöver IVA-vård är ”oerhört mycket mindre om man är vacccinerad” uppger Boman:

– Det kan vara några som testar positivt och har lite lättare symptom, det är förväntat och inte uppseendeväckande.

Sex patienter på sjukhus

Ingen med covid-19 i länet är just nu i behov av intensivvård men sex coronapatienter vårdas på sjukhus. En av de är fullvaccinerad.

– I huvudsak vårdas den patienten av andra orsaker än covid, säger Hans Boman.

Enstaka fall i skolan

Det kommer också rapporter om enstaka covidfall i skolan, men ingen stor smittspridning. Däremot är det andra virus som gör sjukfrånvaron hög på sina håll. Många provtar sig men få har konstaterad covid-19.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet