Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hans Boman förklarar varför det finns risk för ny coronavåg i höst Foto: Johan Nilsson/TT och Pierre Ragnehag/SVT

Smittspridningen av covid-19 ökar i Västernorrland – smittskyddsläkaren: ”Bekymmersamt”

Uppdaterad
Publicerad

Runt om i landet kommer rapporter om en ökad smittspridning av covid-19.

Så ser det ut även i Västernorrland.

– Det är klart att det är bekymmersamt, säger smittskyddsläkare Hans Boman.

Den ökade smittspridningen av viruset tros bland annat bero på att den nya undervarianten till Omikron, BA.5, har tagit över i Sverige.

– Den är mer smittsam än de vi har stött på tidigare. Men vi har inte sett att den ska vara farligare än någon annan Omikronvariant, säger Hans Boman.

Ganska låga nivåer

I Västernorrland fanns det 23 stycken bekräftade fall av covid-19 vecka 21. Förra veckan, vecka 26, var den siffran preliminärt 84.

– Vi hade en lägstanivå i början juni, men sedan dess har det gått upp. Men jämförelsevis är det fortsatt på en låg nivå, säger Boman.

Smittskyddsläkaren berättar också att antalet människor som vårdas på sjukhus med bekräftad covid-19 har ökat. Den 3 juli var det 18 stycken på länets sjukhus, varav två fick intensivvård.

Stanna hemma

Invånarna i länet behöver inte vara mer oroliga än tidigare säger Hans Boman. Men han betonar att det fortfarande är viktigt att göra sitt för att skydda sig själv och andra.

– Man ska hålla sig hemma om man har symptom på covid-19 och tvätta händerna såklart. Men man ska också se till att ta de vaccindoser som man får ta, säger han.

I klippet berättar Hans Boman varför det är bekymmersamt och hur regionen tänker kring munskyddskrav i sjukvården.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet