Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nu väntas en tredje våg av smittspridning i en period där virus lättare sprids, Foto: SVT

Smittspridningen minskar men nu väntar kritisk period

Uppdaterad
Publicerad

Sedan december har smittspridningen minskat vecka för vecka i Västernorrland. Men nu går vi in i en period där virus trivs samtidigt som vi riskerar en tredje våg av smittspridning.

Förra veckan rapporterades ungefär 500 nya fall av smittade med Covid-19 efter provtagning jämfört med drygt 600 smittade veckan innan dess. Men nu förväntas fler fall eftersom spridningen av luftvägsvirus är vanligare under perioden januari – mars.

– Vanliga säsonger har vi influensa och en del andra virus och nu har vi Covid-19. Det man kan befara är att det blir en ökad spridning även av det viruset under de här månaderna. Det har ju att göra med klimatfaktorer och låg luftfuktighet samtidigt som vi är inomhus och närmre varandra, säger smittskyddsläkare Hans Boman.

Tredje vågen

Samtidigt riskerar vi en tredje våg av smittspridning som tillsammans med det rådande klimatet kan slå hårt mot samhället.

– Ja, vi får vara på vår vakt helt klart. Det är jätteviktigt att man inte slappnar av nu på grund av att siffrorna har gått ner litegran sista tiden utan fortsätter att följa rekommendationerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet