Kvinnans egen fotodokumentation av knarkhanteringen, som nu ingår i åklagarens bevismaterial, är omfattande. Det handlar bland annat om vägning av narkotika och stora sedelbuntar som redovisades till ”topparna” i ligan. Foto: ur polisens förundersökning

Smugglade kilovis med knark – fick kolsyremaskin som betalning

Uppdaterad
Publicerad

Den unga kvinnan från Härnösand anlitades som knarkkurir och utförde ett stort antal narkotikatransporter från Mellansverige till Västernorrland – vid ett tillfälle tio kilo amfetamin.

Ersättningen varierade, från några tusenlappar per resa till en Soda stream.

I dag hålls rättegången mot henne.

Kvinnan som är i 25-årsåldern står åtalad för grovt narkotikabrott. Förutom tiokilospartiet med amfetamin ska hon också ha hanterat stora mängder av både hasch och kokain.

Kvinnan avslöjades i samband med den stora samordnade internationella polisinsatsen Trojan Shield under våren mot den organiserade brottsligheten där krypteringstjänsten Anom infiltrerades och avlyssnades. Sammanlagt 155 personer greps efter tillslaget, och många av de förundersökningar som bedrivits sedan dess har handlat om narkotikahandel i stor skala.

Den unga Härnösandskvinnan är en av många som befunnit sig längst ner i hierarkin i den kriminella verksamheten – de personer som utfört transporter, hantering och försäljning av narkotikan och som därmed tagit de största riskerna.

Regelbundna resor

Kvinnan har sedan i höstas regelbundet gjort resor till Mellansverige både för att hämta narkotikapartier för vidare leverans till i första hand Härnösand och Kramfors, och för att transportera pengar i motsatt riktning från langare i länet till de ”överordnade” som organiserat nakotikatrafiken.

Vad hon inte känt till är att hon haft polisens spanare i hälarna, som också bilddokumenterat en stor del av hennes förehavanden – bland annat när hon lämnar knarkpartier på olika platser i Härnösand och Kramfors och därefter skickar bilder till personer som senare dykt upp för att hämta narkotikan.

Kvinnans många mobilbilder på både narkotikapartier och sedelbuntar är nu en del av bevismaterialet i målet i Ångermanlands tingsrätt.

Avlyssnad

I spårade och avlyssnade konversationer mellan kvinnan och hennes vänner berättar hon om resorna, vad hon ska hämta och var. Hon berättar om hur mycket betalt hon ska få. Vid ett tillfälle berättar hon om att hon fått 5 000 kronor – vid ett annat att hon inte fått ersättning i pengar utan i form av en kolsyremaskin, en så kallad Soda stream.

Hon säger till väninnan att det ”inte var så dåligt ändå”.

– Jag skulle ju aldrig ha köpt en sådan själv, resonerar hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer