Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Marie Lindberg, chef för den nya Barn och ungdomsentrén, berättar i videon om hur de ska arbeta. Foto: SVT / JanErik Henriksson, TT

Västernorrland har landets längsta BUP-köer – nu ska fler unga få tillgång till vård

Uppdaterad
Publicerad

I tomma lokaler i Sundsvall har tre av Region Västernorrlands medarbetare börjat arbeta med projektet som ska fånga upp de barn och unga som hamnat mellan stolarna inom vårdapparaten.

– De har för ”lätt” problematik för BUP och för ”svår” för vårdcentralerna, säger Malin Lindberg, enhetschef Barn- och ungdomsentrén.

Barn- och ungdomsentrén siktar mot att öppna sin verksamhet för barn och unga i länet någon gång under början av 2022. Sjutton personer ska rekryteras till verksamheten.

Digitala möten

– Till en början kommer vi att köra digitalt. Sedan kommer vi öppna för besök i våra lokaler i Sundsvall, och till sist öppna en mottagning i Örnsköldsvik, berättar Malin Lindberg.

Projektet har hämtat inspiration från olika regioner i landet, för att sätta ihop ett projekt som ska fånga upp unga med lätt till medelsvår psykisk ohälsa. En grupp som ofta faller mellan stolarna, och som man försöker råda bot på.

Västernorrlands köer till BUP är landets längsta, och man hoppas också på att en effekt av projektet ska vara att köerna minskar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer