SM i stadioncross är i fara om snön inte räcker till, säger Mats Ågebrant, projektledare SM-veckan i Sundsvall. Foto: SVT

Snöbrist hotar SM-tävling

Publicerad

Det krävs stora snömängder för att genomföra snöskotercross.
– Är det fem grader och regn 30 januari då tävlingen ska hållas, då finns det inte en chans att genomföra den, säger Mats Ågebrant, projektledare SM-veckan.

Det är fyra veckor kvar till SM-veckan i Sundsvall. En stor del av tävlingarna kräver snö och just snö är en bristvara. På fredagen regnade det, temperaturen låg på fem plus i Sundsvall och några större snömängder väntas inte den närmaste tiden.

– Det är bara att titta ut så ser vi att det är brist på snö, konstaterar Mats Ågebrant, projektledare SM-veckan.

10 000 kubikmeter

Skidtävlingarna, både de på längden och utför, känner han inte så stor oro för. Skotertävlingen, Stadioncross på Gärde däremot, är besvärligare.

För att kunna skapa en bana att köra tävlingen på krävs cirka 10 000 kubikmeter snö (vilket motsvarar cirka 500 lastbilslass).

Snökanoner och vädergudar

Mats Ågebrant ställer hoppet till kommunens resurser i form av snökanoner och så vädergudarna förstås.

– Men är det fem grader och regn 30 januari då tävlingen ska hållas då finns inte en chans att genomföra den, säger han.

För skidtävlingarna finns reservorter att köra tävlingarna på, något liknande finns inte för stadioncross, så blir snöbristen för stor så tvingas men ställa in tävlingen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer