Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Snökanonerna är i gång på flera håll i länet. Foto: Per-Erik Ström/SVT

Snötillverkningen igång på länets anläggningar

Publicerad

Snökanonerna har startat upp i flera av länets slalombackar och längdspår. I Junsele redan natten mot lördag medan man i Kramfors väntar till månadsskiftet. Men gemensamt för samtliga anläggningar som är i drift är att vintersäsongen har börjat.

Nolbybacken blir allt vitare tack vare att nio av backens totalt tio snökanoner går för högtryck, den tionde är på service. Att snötillverkningen är igång redan i början av november gläder förstås Hans Sundberg, Nolby Alpinas allt i allo, som övervakar det konstgjorda snöfallet.

– Vi brukar försöka komma igång i slutet eller mitten av november men nu är vi ju i början och det är ju ganska bra, säger Hans Sundberg.

”Kör så det ryker”

Först ut med konstsnötillverkning, av alla anläggningar med tillgång till snökanoner, ser Junselebacken ut att vara. Junsele IF, som sköter anläggningen, startade sina kanoner redan natten mot lördag.

– Vi kör så länge det håller och det ryker fortfarande i backen, säger Anita Henriksson på Junsele IF.

I Bjästabacken samt Hallstabacken, med längdskidspår i Sollefteå, har kanonerna varit igång sedan igår måndag.

– Vi kör för fulla muggar sedan i går morse. Det är alltid kul när man får köra igång. Det är startskottet på en ny säsong, säger Sören Hägglund, Bjästabacken.

Getberget Alpina i Fränsta startade upp fyra snökanoner och tre snölansar i söndags och har sprutat snö sedan dess.

– Även om det varierar från år till år så är vi nog lite tidigt ute i år. Vi kör för fulla muggar, säger Lynn Nässen som är kassör i föreningen.

Flera anläggningar på gång

På Skyttis idrottsanläggning i Örnsköldsvik planeras konstsnökanonerna startas upp kommande helg. Här väntar man på att temperaturen i vattnet som används till snökanonerna ska sjunka till under fem plusgrader.

I Solberg väntas längsskidspåren på toppen av Solberget vara preparerade och klara i början av nästa vecka. Eventuellt startas även snökanonerna i backen i slutet av veckan.

– Det är vitt på backen och mer snö väntas till helgen så snart ska det gå att åka längdskidor på natursnö. Eftersom det fortfarande är flera minusgrader kör vi nog igång snökanonerna i backen innan helgen, säger Mikael Danielsson.

Väntar lite till

Kramfors Alpina som driver Latbergsbacken väntar med konstsnö fram till månadsskiftet november, december.

– Vi försöker öppna runt jul och man vet ju av erfarenhet att det brukar bli blidväder även om det är kallt just nu. Vi vill gärna att det ska bli lite kallt i marken också. Det kostar ju att spruta konstsnö, säger Patrik näslund.

Husums skidklubb väntar på att få strömmen inkopplad till sina snöspjut under veckan. Om så sker kommer Husums IF skidor inom kort preparera ett kortare spår vid skidstadion.

– Det känns tungt att behöva vänta men vi står redo att sätta igång så fort vi får el, säger föreningens ordförande Roger Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer