Hör hur Härnösands kommun, enligt socialnämndens ordförande Krister Fagerström Mc Carthy, ska lösa situationen med platsbrist på särskilda boenden. Foto: privat/SVT

Inga lediga platser på särskilt boende i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

I Härnösands kommun finns inga lediga platser på särskilda boenden. Ett 30-tal äldre står i kö. Enligt socialtjänstlagen ska kommunen erbjuda plats inom tre månader – en lag som kommunen inte följer.

– Av olika anledningar har vi just nu brist på boendeplatser, säger Krister Fagerström Mc Carthy (S), socialnämndens ordförande i Härnösands kommun.

Trots att en 89-årig, demenssjuk kvinna beviljades plats för sex månader sedan, bor hon fortfarande kvar ensam hemma. Och hon är inte först i kön.

– Socialförvaltningen arbetar med att försöka lösa situationen så snart vi har tillgång till en boendeplats. Det man kan göra är att vända sig till socialförvaltningen och få en utökning när det gäller till exempel hemtjänsten, säger Krister Fagerström Mc Carthy (S).

Hör i klippet ovan hur kommunen ska lösa situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.