Jim Åman, Ulrika Gerdin, Lina Schill och Andreas Eriksson arbetar som socialpedagoger på högstadium i Kramfors kommun. Foto: Barbro Sellin/SVT

Socialpedagoger motiverar skoltrötta elever

Uppdaterad
Publicerad

Sedan hösten förra året så finns det fyra socialpedagoger på Högakusten, Gudmundrå och Ytterlännasskolan i Kramfors kommun. De fångar upp elever med problematisk frånvaro.

Syftet är att alla ungdomar ska ha jämlika förutsättningar för att lyckas i skolan.

Jim Åman jobbar på högstadiet årskurs 7-9 på Högakustenskolan. Han började där i september förra året. Socialpedagogen ska vara en trygg vuxen som eleven har förtroende för.

Frånvaron har minskat

Jim Åman ser att det går åt rätt håll med elevers frånvaro i skolan. Man har fångat upp de flesta som har varit på gränsen att falla ur. Det finns personer som är inkopplade på alla elever med den typen av problematik.

– På sex månader har vi nått en fas där det är en positiv riktning men det är en snabbt vändande värld. Det är välmående och psykisk hälsa man pratar om. Då är det att man kan vara i en period som är väldigt bra för en elev och det kan komma en period om två månader som är sämre och då gäller det att ha verktyg och fånga upp då också, berättar Jim Åman, socialpedagog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.