Niklas Säwén (S) ordförande i socialnämnden menar att man bör se över lagstiftningen. Foto: Barbro Sellin/SVT

Socialsekreterarna vill fatta fler beslut själva

Publicerad

55 procent av socialsekreterarna i Västernorrlands län vill inte att det ska vara en politiker som fattar beslut i socialtjänstens individärenden.

Det visar undersökningen som Akademikerförbundet presenterade nyligen.

– Vi driver den här frågan stenhårt. Det här är ett professionellt arbete. Det kan inte vara okej att politiska lekmän överprövar evidensbaserade underlag som professionella socialsekreterare skrivit. Det är en gammal efterlevnad från svensk fattigvård, säger Heike Erkers, förbundsordförande Akademikerförbundet SSR.

Niklas Säwén är sedan årsskiftet ordförande i socialnämnden i Sundsvalls kommun. Han är inte förvånad över resultatet i Novus undersökning.

– Nej, egentligen inte. Jag tycker att det är naturligt. Har man ett yrke så vill man ha så mycket inflytande över det yrket som möjligt. De som jobbar inom välfärden det måste ju få känna att det är proffs på sitt jobb samtidigt som vi politiker är med och tycker till ibland, säger Niklas Säwén (S) ordförande socialnämnden.

Demokratisk princip

Verksamhetschefen på socialtjänsten i Sundsvall har över 30 års erfarenhet i yrket.

– Skriver tjänstemännen bra underlag så finns det ju en demokratisk princip faktiskt att det är politiker som fattar beslut. Sedan kan jag förstå att det finns olika synpunkter eftersom alla politiker inte är jätteduktiga i professionens område, säger Eva Leijon, verksamhetschef socialtjänsten.

Margareta Winberg har lyft frågan

Förbundsordföranden Heike Erkers har förhoppningar om en förändring.

– Vi är ändå väldigt glada här nu på förbundet för vi har förstått att Margareta Winberg som leder översynen av socialtjänstlagen har lyft den här frågan och ser att det här är frågor som behöver beredas. Den är på dagordningen, berättar Heike Erkers. 

Folkets representant

– Jag tror att det finns anledning att se över den här lagstiftningen för att jag tror att det finns beslut som politiker inte behöver vara inblandade i. Men det finns också beslut där jag tycker  det finns ett värde att det finns en folklig förankring. Vi är ju folkets representanter, säger Niklas Säwén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.