Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialtjänsten har upprepade gånger utrett den unga kvinna som nu misstänks för två grova brott. ”Ett misslyckande för samhället” – hör Eva Leijon, enhetschef på socialtjänsten. Foto: SVT

Har utretts sex gånger av socialtjänsten – nu är 19-åriga Sundsvallskvinnan häktad för grova brott

Uppdaterad
Publicerad

Socialtjänsten har haft ögonen på den 19-åriga kvinnan som sitter häktad efter polisinsatsen i Sundsvall sedan hon var liten.

Trots att de varit medvetna om hennes familjesituation och att hon umgåtts i farliga miljöer där det förekommit kriminalitet och missbruk, och utrett hennes situation upprepade gånger har de inte lyckats med sina insatser.

– Det är klart att det här är ett misslyckande för hela samhället, säger Eva Leijon, enhetschef för socialtjänsten i Sundsvall.

Den 19-åriga kvinnan från Sundsvall sitter häktad misstänkt för grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott.

Förutom ett åtal så sent som i slutet av november förra året, gällande två fall av ringa narkotikabrott, har hon ända sedan hon var tre år gammal funnits i socialtjänstens register.

Insatser gav inte resultat

Under åren har inte mindre än sex utredningar kring henne och hennes hemsituation gjorts – men de insatser som har erbjudits har inte gett resultat.

Detta konstaterade även socialnämnden i Sundsvalls kommun, när de för ett par år sedan fattade beslut om att omedelbart omhänderta henne.

– Det jag generellt sett kan säga, utan att gå in på individnivå, är att personer som är föremål för många utredningar och insatser hos oss ofta har en väldigt komplex problematik som ofta handlar om sammansatta svårigheter, säger Eva Leijon, verksamhetschef för socialtjänsten i Sundsvall.

Hon fortsätter:

– Det kan handla om brister i omsorgen, egna problem, svårigheter i skolan, att de är tidigt ute i normbrytande beteenden och så vidare.

Många saknar förtroende

Hon säger att socialtjänsten har ett jobb att göra för att få fler att lita på, och känna sig trygga med, instansen.  Hon vill förändra bilden av att de är en myndighet som bara griper in och omhändertar barn.

– Många personer, i synnerhet de som är i behov av vårt stöd, har inte så stort förtroende för oss. Vi har ett stort uppdrag i att marknadsföra oss som en stödjande verksamhet, säger Eva Lejion.

Trots alla utredningar och insatser har den 19-åriga kvinnan inte hamnat på rätt spår – och nu sitter hon alltså häktad misstänkt för grova brott.

Hör Eva Lejions tankar kring detta i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkkriget i Sundsvall

Mer i ämnet