Solbritt Björkstrand, 72, ser nu ut att äntligen få sin canceroperation. Här tillsammans med dottern Annelie Hålén.

Solbritt till Umeå för operation

Uppdaterad
Publicerad

Svårt cancersjuka Solbritt Björkstrand, 72, som nekades sin inbokade operation förra veckan skrivs i dag in på Norrlands universitetssjukhus för det efterlängtade ingreppet.

– Det känns skönt förstås. Men samtidigt nervöst. Jag vågar inte tro att det blir av förrän jag ligger där i sjuksängen och är inskriven, säger Solbritt som är på väg till sjukhuset i Umeå tillsammans med dottern Annelie Hålén när SVT når henne på telefon.

Vid lunchtid på tisdagen ska hon skrivas in vid kirurgicentrum på universitetssjukhuset och i morgon onsdag ska ingreppet ske.

Cancersjuk nekades operation

Förra veckan berättade vi om Solbritt Björkstrand från Sundsvall som i maj fick diagnosen bukspottkörtelcancer, efter att ha haft magont i ett halvårs tid.

Chockbesked

I onsdags skulle hon opereras men när hon dagen före det planerade ingreppet kom till sjukhuset fick hon beskedet att operationen ställts in och att sjukhuset inte kunde svara på när, eller ens om, hon skulle få en ny tid.

Samma öde drabbade ytterligare fyra patienter samma dag. Skälet till de inställda operationerna var vårdplatsbrist.

Solbritt Björkstrand och dottern Annelie reste hem igen från Umeå i chock.

Dödsdom

– Jag sa åt överläkaren att de skickade hem mig med en dödsdom, och då svarade han att ”ja, så kan det vara”, berättade en ledsen och förtvivlad Solbritt Björkstrand för SVT efter hemkomsten.

Men efter den enorma uppmärksamhet historien fick, fick Solbritt redan samma eftermiddag en ny operationstid.

Och nu är det alltså dags.

– Skönt att det äntligen ser ut att bli av. Jag pratade med sköterskan på kliniken så sent som i går och det är inget annat som gäller. Det ska bli av nu, säger Solbritt.

Omtumlad

I och med operationen hoppas Solbritt kunna förlänga sin tid tillsammans med nära och kära.

– Om den inte blir av har jag bara några månader med svår smärta kvar, säger hon.

Solbritt är fortfarande omtumlad efter den enorma uppståendelsen och engagemanget kring hennes fall i förra veckan.

– Det är helt otroligt vilken respons det blev. Jag är så tacksam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cancersjuk nekades operation

Mer i ämnet