Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sollefteå kommun har eget kraftverk – ska gynna bygden Foto: Fredrik Israelsson /SVT

Sollefteå kommun har eget kraftverk – ska gynna bygden

Uppdaterad
Publicerad

Sollefteå kommun äger det nedersta kraftverket i Ångermanälven men kommunalrådet gnuggar inte händerna när elpriset stiger, tvärtom vill han att vattenkraften ska gynna kommuninnevånarna så att elpriset hålls nere.

Sollefteå kommun står för cirka sju procent av Sveriges totala elproduktion. Här finns 26 vattenkraftverk och över hundra vindkraftverk. Ett av kraftverken ligger i Sollefteåforsen och ägs av kommunen. En potentiell vinstmaskin men så vill inte riktigt ägaren se det.

– Det som produceras här måste också få stanna här, säger Johan Andersson (C) som är kommunalråd och stor vinnare i valet i det tidigare så illröda Ådalen.

Hellre lågt elpris än klirr i kommunkassan

Högre elpris skulle ge mera klirr i kommunkassan från kraftverket men Johan Andersson (C) menar att det är viktigare att bibehålla ett lägre elpris i Norrland. Han ser det som en rättvisefråga.

– Vi har offrat våra älvar så självklart är det en rimlighet i det, säger han och menar också att det på många sätt är dyrare att leva i Norrland och att det kräver viss kompensation.

Hör kommunalrådet Johan Andersson (C) utveckla sin syn på elpriser i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer