Infrastrukturminister Thomas Eneroth (S) har fått frågor om Trafikverkets befogenheter när det gäller beslut om vilka vägar som ska ha belysning och inte. Foto: TT/SVT

Sollefteå kommun kräver regeringen på svar om vägbelysningen

Uppdaterad
Publicerad

Mot kommunens vilja har Trafikverket monterat ner delar av vägbelysningen längs riksväg 90, infarten till Sollefteå. Nu vänder sig kommunen till regeringen med sina protester.

Det var i samband med att Trafikverket rustade upp riksväg 90, mellan Hågesta och Rödstarondellen i Sollefteå, som Trafikverket ansåg att belysningsstolparna nått sin tekniska livslängd och måste plockas ned. Beslutet fattades med hänvisning till den överenskommelse mellan Trafikverket och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, om regler för vilka vägar som bör ha vägbelysning och inte. Regelverket heter Vägar och Gators utformning, VGU.

Trafikverket hävdar att belysningen inte behövs eftersom delar av sträckan klassas som landsbygd. Sollefteå kommun å sin sida menar att den nedsläckta sträckan finns inom stadens detaljplan.

Frågor till ministern

”Trafikverket gör en helt egen tolkning av begreppet landsbygd”, skriver Sollefteå kommun i brevet till infrastrukturminister Thomas Eneroth (S). De påpekar också vikten av belysning längs riksväg 90 med tanke på trafikanternas trygghet och säkerhet.

Kommunens huvudargument är att Trafikverket utnyttjar VGU i eget syfte och vill att Thomas Eneroth, svara på om han anser att det regeringens mening att Trafikverket ska har tolkningsföreträde av innehållet i regelverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.