Gräsrötter från Sollefteå möter liksinnade

Publicerad

I helgen detar aktionsgruppen i Sollefteå vid en demokratikonferens i Stockholm. Vi konferensen medverkar också folkrörelser från Katalonien i Spanien och storstaden Neapel i Italien.

Sollefteå Framtidens Akutsjukhus har idag 14 000 följare på Facebook. Aktionsgruppen har tagit grepp om sjukvårdsdebatten i Västernorrland vilket är bakgrunden till att de bjudits in till demokratikonferensen Federation 2017.

Arrangörerna har samlat människor från det som beskrivs som den sociala gräsrotsrörelsen. Ett tiotal organisationer finns på plats. Förutom Barcelona en Comú från Barcelona i Katalonien finns också Neapel representerat. Barcelona en Comú har engagerat sig i bostadsfrågor och sociala problem och skapat en medborgarplattform som fått stöd i lokalvalen.

”Spännande frågor”

Arrangörerna för Federation 2017 menar att allt fler har sett det meningsfullt att samlas och agera kring samhällsfrågor där den etablerade demokratiordningen brustit. Sollefteå representerar protester mot nedmonteringen av välfärden.

Det är inte första gången Sollefteågruppen bjudits inte till liknande konferenser:

– Vi har tidigare varit i Göteborg där det var 200 personer samlade från olika delar av samhället. Det är spännande att dela erfarenheter och kunskaper om hur man påverkar debatten, säger Kerstin Brandelius, sekreterare i Sollefteå Framtidens Akutsjukhus.

..ett annat samhälle

Konferensen har tre huvudfrågor:

* Hur vänder vi valåret till en möjlighet att forma konkreta alternativ till kapitalism, patriarkat och nationalstat och föra upp dem på den politiska dagordningen?

* Hur sammanför vi de olika kamperna i en bred kamp för ett annat samhälle?

* Hur bygger vi civila organisationer som skapar ett alternativt system till den parlamentariska demokratin?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer