Sollefteå sjukhus är landets tredje bästa ”mindre sjukhus” enligt Dagens medicins rankning. Foto: SVT

Sollefteå sjukhus ett av Sveriges bästa

Uppdaterad
Publicerad

Det är första gången som Sollefteå sjukhus tar sig upp på pallplats. Sjukhus rankas högt bland annat för sin hjärtsjukvård.

I klippet reagerar några Sollefteåbor på beskedet.

På onsdagen publicerade Dagens medicin sin årliga rankning av Sveriges sjukhus. De använder sig av flera kategorier; universitetssjukhus, mellanstora sjukhus och mindre sjukhus. Med mindre sjukhus menar man akutsjukhus utan förlossning.

Hjärtsjukvård

I rankningen ingår flera kategorier och det är inom hjärtsjukvård och ortopedi som Sollefteå sjukhus utmärker sig. Just hjärtsjukvården når Sollefteå en topplacering i sin kategori.

Bra tillgänglighet

Det finns dock förbättringsområden. Inom hygien tillexempel, skriver Region Västernorrland på sin hemsida. Där har sjukhuset dalat tio placeringar sedan förra året, medan sjukhuset får högre poäng i kategorin tillgänglighet.

Capio S:t Görans sjukhus och Oskarshamns sjukhus rankas som bästa respektive näst bästa i kategorin ”mindre sjukhus”.

Örnsköldsvik sjukhus omnämns bland de mellanstora sjukhusen. Det finns med bland de sjukhus som rankas utan inbördes ordning på plats 13-34.

Norrlands universitetssjukhus i Umeå, rankades som det tredje bästa av universitetssjukhusen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.