Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Man åtalad för förtal mot Lena Asplund efter Facebookinlägg

Uppdaterad
Publicerad

En man i 55-årsåldern skriven på en ort i Sydsverige ställs inför rätta misstänkt för förtal mot Lena Asplund (M), före detta regionråd i Västernorrland. Det sedan han kallat henne ”psykopat” i sociala medier.

Mannen medger de faktiska omständigheterna men nekar till brott.

Det var i slutet av augusti i fjol som mannen gjorde sitt inlägg i en offentlig grupp på Facebook där bland annat Sollefteå sjukhus framtid diskuteras. Vid tidpunkten när inlägget gjordes var Lena Asplund fortfarande regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Enligt kammaråklagare Henrik Wallins stämningsansökan till Ångermanlands tingsrätt var uppgiften ”sådan att den kunde förväntas utsätta Lena Asplund för andras missaktning”.

Nu blir det alltså rättegång av det hela.

– Det känns bra, säger Lena Asplund när SVT når henne på telefon.

Skadestånd

– För mig är det viktigt att det ska vara samma samtalston på sociala medier som i verkligheten, tillägger Lena Asplund som också har yrkat på 5000 kronor i skadestånd från mannen efter det inträffade.

I förhör har den nu åtalade mannen medgett händelseförloppet men förnekar alltså att han gjort något brottsligt.

Påföljden för förtal av normalgraden, som det alltså är frågan om här, är böter. Grovt förtal kan ge böter eller fängelse i upp till två år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.