Åklagare Niklas Jeppsson vid Ekobrottsmyndigheten leder utredningen Foto: SVT

Sollefteåföretagare åtalas i Kindbergaffären

Uppdaterad
Publicerad

Sollefteåbon skickade falska fakturor till Peab som gått vidare till Östersundshem. Nu åtalas den 55-årige mannen för en rad grova ekonomiska brott. Också ÖFKs ordförande Daniel Kindberg och en Peab-anställd åtalas.

– Jag kan förutse en fällande dom, säger åklagaren Niklas Jeppsson.

Enligt åtalet rör det som om totalt 36 fakturor som skickats från Sollefteåföretagaren till Peab för arbeten åt Östersundshem. Totalt har man fakturerat nästan 12 miljoner kronor.

Fakturorna rörde lastning, sanering och transport för arbeten som inte utförts. Fakturorna attesterades av en Peabanställd efter instruktioner från Daniel Kindberg.

Ekobrottsmålet mot Daniel Kindberg

– Det har varit ett samarbete. Man har gjort olika delar i brottsplanen. Ingen är mer delaktig än nån annan, säger åklagare Niklas Jeppsson vid Ekobrottsmyndigheten i Umeå.

Grova brott

Han åtalar Sollefteåföretagaren för flera fall av medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, fyra fall av grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.

Den Peabanställde och Kindberg åtalas båda för bland annat grov trolöshet mot huvudman och trolöshet mot huvudman. Brottsligheten pågick mellan 2013 och 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekobrottsmålet mot Daniel Kindberg

Mer i ämnet