Advokat Jonas Granfelt. Foto: SVT / Bildbyrån

Erkände i förhör: Sollefteåföretagaren skulle få behålla 10 procent

Uppdaterad
Publicerad

Först erkände de misstänkta när de satt anhållna, men så fort de släpptes ur häktet tag de tillbaka sina uppgifter. Sollefteåföretagaren fick behålla 10 procent sa han i ett av de första förhören.

Det var i samband med att Sollefteåföretagaren greps den 10 april 2018 som misstankarna började nystas upp. I förhör dagen efter beskrev han hur han hjälpt till att föra över mångmiljonbelopp från Peab till fotbollsklubben ÖFK. Och hur han själv tjänade på hanteringen.

”Det var så jag tänkte. 10 procent skulle gå till mitt företag som vinst” säger han i förhör.

Ekobrottsmålet mot Daniel Kindberg

Ändrar sina uppgifter

En vecka senare grips ÖFKs ordförande Daniel Kindberg och en anställd på byggföretaget Peab. Även Kindberg bekräftar först hela upplägget i förhör, sedan släpps de inblandade fria och då ändrar de plötsligt sina berättelser. Helt.

– Han befann sig i en pressad situation i häktet i övrigt kommer jag inte att kommentera några som helst sakuppgifter före rättegången säger Sollefteåföretagarens advokat, Jonas Granfelt till SVT.

”Allt gått rätt till”

Efter frisläppandet går det några veckor innan polisen får igång den hemliga avlyssningen av Daniel Kindbergs telefon, under den tiden misstänker åklagaren att de tre pratat ihop sig för att ge en gemensam bild av transaktionerna. Nu är allt prat om luftfakturor och saltade fakturor borta.

– Min klients inställning är att de fakturor som finns utställda svarar mot faktiskt arbete som han utfört säger Jonas Granfelt.

Spar uppgifter till rätten

I förundersökningen finns även mailväxling mellan de inblandade, bland annat hur Daniel Kindberg instruerar Sollefteåföretagaren exakt hur han ska skriva fakturorna, till vilket bolag, när och vilka summor det gäller.

– Det är beklagligt att åklagaren inte tagit till sig dom uppgifter min huvudman lämnat säger Sollefteåföretagarens advokat Jonas Granfelt.

SVT: Vilka blir era argument vid rättegången?

– Det sparar jag till rättegången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekobrottsmålet mot Daniel Kindberg

Mer i ämnet