Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man blir genuint oroad”, säger Johan Andersson (C), som är en av dem som står bakom skrivelsen till regeringen. Hör han berätta i klippet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sollefteås kommunledning rasar mot förslag om elprisstöd – skriver till Ebba Busch

Uppdaterad
Publicerad

Sollefteås kommunledning rasar nu mot regeringens förslag om att endast hushåll i södra Sverige ska få elprisstöd efter årsskiftet.

– Problemet är att man inte tar hänsyn till hela landet, säger Sollefteå kommuns kommunalråd Johan Andersson (C).

Kommunledningen i Sollefteå skickade under torsdagen en skrivelse till näringslivsminister Ebba Busch på grund av regeringens förslag om att elprisstödet på 16 000 kronor bara kommer gälla för hushåll i elområde 3 och 4, alltså mellersta och södra Sverige.

Skrivelsen är undertecknad kommunalrådet Johan Andersson (C), Birgitta Häggkvist (VI), vice ordförande i kommunstyrelsen och Åsa Sjödén (S), andre vice ordförande i kommunstyrelsen.

”Sollefteå kommun är ett av landets största producenter av förnybar el. Mot bakgrund av detta är det svårt att hitta argument för att våra invånare inte bara ska betala rekordpriser utan också utlämnas när regeringen utformar stödpaket”, skriver kommunledningen i skrivelsen.

Inget svar från regeringen

Under måndagen hade Sollefteås kommunledning inte fått något svar från Ebba Busch eller regeringen.

Kommunledningen skrev även: ”Väljer regeringen att ändå utelämna norra Sverige hoppas vi att man tar i beaktande de många familjer och äldre som nu under december kommer att få se sina inkomster ätas upp av skyhöga elpriser.”

Vad hoppas ni på nu?

– Vi hoppas absolut att ministern och regeringen ska ta till sig av kritiken till förslaget och att man verkligen ska se hela Sverige och alla medborgare som bor här, säger kommunalrådet Johan Andersson (C).

Hör kommunalrådet berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.