Hör Åsa Bellander som tar över ansvaret för vårdens kommande sparpaket. Foto: TT/SVT

Efter haveriet med sparplanen – hon får ansvaret att avsluta jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna slog bakut när de såg förslagen och besluten om vårdens sparpaket fick raskt skjutas upp till nästa år. Nu tar regionens topptjänstemän över ansvaret tillsammans med inhyrda konsulter.

Det innebär en rivstart för nytillträdda regiondirektören Åsa Bellander.

Hon är helt ny på jobbet, regiondirektören Åsa Bellander, och en rejäl utmaning landade snabbt på hennes bord. Det är nu hennes ansvar att få specialistvårdens havererade sparplan beslutfärdig.

De förslag som hade tagits fram sågades ordentligt av politikerna, och hittills i år har vården bara nått 40 procent av de uppsatta sparmålen. 

”Det här duger inte”, menade Lena Asplund, moderat ordförande för Hälso- och sjukvårdsnämnden, HSN.

Dåligt förankrat

Tidigare under hösten har det dessutom kommit fram kritik som gett en bild av att de förslag som ledningen arbetat med inte heller varit förankrade ute i verksamheten.

Politiska beslut var planerade till hösten 2020, men får nu skjutas upp till mars nästa år.  I sig anmärkningsvärt. 

Konsulter kopplas in

Det blir nu Åsa Bellander som tillsammans med tillträdande hälso- och sjukvårdsdirektören Kurt Pettersson får ansvaret att få ordning på vårdtorpet. Ett konsultföretag kommer dessutom att kopplas in. 

Hör Åsa Bellander i klippet:  blir det tuffare förslag nu när topptjänstemännen  tagit över ? Vilken blir konsulternas roll i jobbet med sparpaketet?  Svaren får du i intervjun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.