Vården har länge dragits med stora underskott Foto: Erik G Svensson, TT

Sparpaket klart för vården – presenteras i eftermiddag

Uppdaterad
Publicerad

Idag presenteras det stora sparpaketet för sjukhusen i länet, förslagen som ska, som det heter, få ekonomin i balans. Vården i länet är för dyr jämfört med andra regioner, menar ansvariga politiker.

I höstas gjordes beräkningen att nära en halv miljard måste sparas in – på två år.

Redan innan det fanns ett konkret förslag på bordet drog en het debatt igång – förra veckan varnade ju Sjukvårdspartiet för att Sollefteå sjukhus skulle reduceras till en vårdcentral om planerna på att ta bort respiratorvård genomfördes.

Vården har ju länge dragits med stora underskott och när Lena Carlsson, dåvarande förvaltningschefen lade fram sina förslag i början på september 2020 skissade hon på att 474 miljoner behövde dras in – på två år. 

Bara under 2021, alltså i år, skulle drygt 190 miljoner sparas in.

Stark kritik – regionen fick börja om

Lena Carlssons förslag väckte stark kritik, inte minst från ansvariga inom vården.

Dessutom hade man dittills inte levererat vad man lovat – tidigare klubbade åtgärder landade långt ifrån målen. För 2020 sa prognosen att vården skulle högst klara en tredjedel av sitt sparkrav.

Regionen fick ta ett omtag, och ett konsultföretag togs in för att hjälpa till att ta fram nya förslag. Samtidigt blev det byten på tunga poster i regionen när både en ny regiondirektör och en hälso- och sjukvårdsdirektör klev in.

Nytt förslag – med gammal rubrik

Idag presenteras alltså de färdiga förslagen – med en rubrik som använts ett antal gånger de senaste åren – att få ekonomin i balans.

Frågan är då förståss om just det här förslaget når ända fram.

Nu väntar en – gissningsvis – stormig resa fram till dess att regionfullmäktige i april ska ta ställning till alla åtgärderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.