Foto: SVT Ylva Holmgren

Hundratals spelare från hela landet samlades i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

I helgen hade spelhobbyförbundet Sverok årsmöte i Sundsvall och sammanlagt hade runt 160 personer från hela Sverige samlats för att diskutera förbundets framtid. Ska de olika hobbygrenarna delas upp i olika förbund eller inte?

Man skulle kunna tro att det skulle vara full rulle med utklädda cosplayfigurer och dataspelande ungdomar. Men istället så handlade årsmötet precis om vad det låter som – ett årsmöte med prat om stadgar och föreningsstruktur. Men det är enligt Sverok själva demokratiutbildande för ungdomarna som deltar.

 – Vi ska sitta i demokratiskola och i plenum och prata om stadgar, budget, verksamhetsplan, klubba motioner och framför allt välja en ny styrelse för nästa år, säger Anna Erlandsson, förbundsordförande i Sverok.

Starka känslor

En annan viktiga fråga som ska avhandlas är huruvida man ska dela upp förbundet i två – en för ungdomar och en för ”seniorer”, samt om hobbygrenar så som cosplay, fantastik och andra av föreningens områden bör delas upp i olika förbund. Detta är en diskussion som Sverok själva tror kommer att väcka starka känslor.

– Man börjar ju inte med att älska stadgar direkt, man kommer ju hit för att man älskar spelandet. Men eftersom vi i Sverok stödjer föreningslivet så tycker vi det är väldigt roligt när unga engagerar sig just i föreningslivet och demokratin, säger Anna Erlandsson.

En rörelse som växer

Max Horttanainen, som är ordförande för Svenska E-sportförbundet,  brinner för de unga i föreningen. Han var själv fjorton när han gick med för åtta år sedan.

 – Vi ser i E-sportförbundet att det här är en rörelse som växer explosionsartat, både ner i åldrarna men också uppåt. De digitala hobbyerna står för ungefär sjuttio procent idag, vilket är väldigt kul att se, säger Max.

Olika inriktningar inom Spelhobbyförbundet

  • Airsoft = Ett airsoftspel går oftast ut på att alla deltagare utrustar sig med airsoftvapen och skyddsglasögon. Därefter smyger de iväg på spelplanen och försöker pricka varandra med de kulor som vapnen skjuter. Man spelar vanligtvis i ett skogsparti eller i en byggnad.
  • Östasiatisk populärkultur = Är ett brett begrepp som inkluderar allt från anime, manga och cosplay till TV-serier och musik, såväl som den japanska lolitakulturen.
  • Fantastik = Fantastik är ett samlingsnamn som främst omfattar litterär och filmisk fiktion, men även förekommer mycket i teater, opera, data- och TV-spel, rollspel och liknande. De som är engagerade i fantastik ägnar mycket tid till att studera den genre de är intresserade av. Vanligt är att man träffas och diskuterar sitt ämne, ordnar filmkvällar eller bokcirklar tillsammans.
  • Brädspel = Alla har någon gång spelat klassiska brädspel som Monopol och Fia med knuff, men idag finns det en betydligt större bredd i brädspelskulturen. Spelen har utvecklats vidare och vem som vinner avgörs mindre av slumpen och desto mer av spelarens strategi. Det finns också många titlar där spelarna samarbetar mot spelet.
  • Cosplay = Cosplay är en förkortning för Costume Play. Deltagarna försöker efterlikna en karaktär från ett spel, en anime- eller mangaserie eller något annat sammanhang och målet är att vara så lik karaktären som möjligt.
  • E-sport = E-sport är en stor och internationellt spridd verksamhet som engagerar allt fler ungdomar. I korthet handlar e-sport om att under tävlingsartade former prestera så bra som möjligt i sitt valda spel, precis som i vilken sport som helst.
  • Lajv = Lajv, även känt som levande rollspel, kan beskrivas som en improviserad teater där ingen är publik utan alla är med och spelar.
  • Rollspel = Det enda som egentligen behövs för att börja spela rollspel är två personer med en gnutta fantasi. Ofta är man någonstans mellan 3 och 6 personer. En person tar på sig ansvaret som spelledare, resten är spelare. Tillsammans skapar spelarna och spelledaren en berättelse.
  • Figurspel = De flesta vet vad en tennsoldat är men färre är bekanta med en 1700-poängsarmé av Space Marines. Små figurer i plast och tenn, noga målade och utvalda, är stommen i den hobby som kallas figurspel.
  • Kortspel = Inom spelhobbyn är samlarkortspelen störst inom kortspel och Magic the Gathering är världens första och största samlarkortspel. Det är från början designat för att spelas en mot en, men det går även utmärkt att spela flera samtidigt.
  • LAN = Ett LAN är när ett antal datoranvändare träffas för att koppla samman sina datorer i ett lokalt nätverk och spela spel tillsammans. Storleken på ett LAN kan variera från två till flera tusen deltagare.

Källa: Sverok

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.