Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

Spred sexfilm på snapchat – får en lindrigare dom

Uppdaterad
Publicerad

Han dömdes av tingsrätten för grovt förtal efter att ha spridit en film när han hade sex med en två år yngre flicka, men domen överklagades.
Nu har hovrätten kommit med sin dom.

Hovrätten för Nedre Norrland har valt att ändra tingsrättens dom – de har bedömt den nu 22-årige mannens gärning som den lindrigare brottsrubriceringen förtal.

Mannen överklagade domen med förklaringen att han inte ska ha haft uppsåt att sprida sexfilmen till fler än fem personer. Filmen ska ha spridits vidare till flickans personliga snapchatkonto med över 350 vänner. Detta hände under 2017.

Fokus i hovrätten var sedan på själva uppsåtsfrågan.

Lindrigare påföljd

Nu skriver hovrätten i domen att det inte går att bevisa att mannen har spridit filmen vidare på hennes personliga konto.

Han dömdes till skyddstillsyn och 50 000 kronor i skadestånd av tingsrätten. Nu får han en lindrigare påföljd, dagsböter och skadeståndet minskas till 20 000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer