Andreas Dahlbom, polisen: vi kommer att prioritera åtgärder för att stoppa sexuella trakasserier under årets festival. Förra året kom mängder med anmälningar in i samband med Stadsfesten i Härnösand.

Kraftåtgärder mot sexuella trakasserier

Uppdaterad
Publicerad

På fredag startar Stadsfesten i Härnösand. Inför årets upplaga görs en stor satsning för förhindra upprepning av problemen 2017 när rekordmånga fall av ofredanden och sexövergrepp mot kvinnliga festivalbesökare rapporterades.

Stadsfesten 2017 solkades av ett stort antal anmälningar om sexuella trakasserier mot kvinnor under festivaldagarna.  Efteråt fick polisen in cirka 23 anmälningar om ofredanden och trakasserier och tre anmälningar om våldtäkt.

Det här vill man nu sätta stopp för under årets upplaga av Stadsfesten i Härnösand.

För polisens del kommer frågan vara högpriroterad.

Hög närvaro under festivaldagarna

– Vi kommer ha en ganska stor närvaro av poliser, och det kommer även finnas ordningsvakter, personal från Härnösands kommun samt frivillga, volontärer, ute på området under festdagarna, säger Andreas Dahlbom som är tillfördordnad chef över lokalpolisområdet.

Mycket av krutet har lagts på planeringen inför  årets festival och en rad instanser har varit inblandade.

Förutom polisen även räddningstjänsten, länsstyrelsen och Härnösands kommun. 

Allt för att försöka få ett samlat grepp över insatsen.

Kraftig ökning 2017

– Det här året har vi en annan medvetenhet, vi vet vad vi ska leta efter, säger Andreas Dahlbom.

2017 års festival stack ut rejält när det gäller antalet anmälningar, året dessförinnan var antalet betydligt mindre.

– Jag tror inte att antalet ofredanden och trakasserier bara tok-ökade, säger Andreas Dahlbom, men jag tror att den stundtals intensiva debatten kring frågan har gjort att anmälningsbenägenheten ökat.

De senaste åren har ju frågan om olika typer av trakasserier och övergrepp i samband med sommarfestivaler runtom i Sverige kommit i fokus.

– Problemet har helt enkelt synliggjorts, och det är bara bra, menar Andreas Dahlbom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.