Hans Wiklund, regiondirektör i Västernorrland berättar hur man ska använda den egna personalens kompetens bättre. Foto: Anna Beijron SVT

Stafettkostnaderna mot ny rekordnivå – kan bli nota på halv miljard

Publicerad

Målet att minska beroendet av inhyrd personal inom vården i länet tycks långt borta. Kostnadsutvecklingen pekar mot ett nytt all time high för hyrpersonal i länet.

Under årets första sju månader ökade kostnaderna för inhyrda läkare och sjuksköterskor i region Västernorrland med 50 miljoner kronor, jämfört med samma tid i fjol. I slutet på juli hade de privata vårdföretagen fakturerat drygt 278 miljoner kronor.

– Det finns två förklaringar till det. Dels har priset ökat och dels avropar vi fler veckor, säger Ulf Bolin som är enhetschef på regionens ekonomiavdelning.

Sjukhusens kostnader ökar

Mest ökade kostnaderna för inhyrda läkare inom specialistvården (+ 20 milj), tätt följt av inhyrda sjuksköterskor. (+14,5 milj).

– Det har ökat mer än vad ramarna till förvaltningarna ökat, konstaterar Ulf Bolin.

Beroendet av inhyrd personal är störst på Sollefteå sjukhus, följt av Örnsköldsvik. Men även om andelen hyrpersonal är lägst på Sundsvalls sjukhus så är ökningen där störst.

– Tittar vi på utvecklingen så är det så att kostnaderna ökar lite mer i Sundsvall, men jag kan inte detaljerna. Samtidigt är det så att man får vara inställd på att man använder en viss mängd hyrpersonal när det är brist på vårdpersonal nationellt. Men den nivån måste vara mycket lägre än den är idag, menar Hans Wiklund.

Bekymmersamt läge

Under årets första sju månader var drygt 14 procent av personalkostnaderna utgifter för stafettpersonal. Till skillnad från 12,8 procent samma tid i fjol.

– Jag är mycket bekymrad. Vi måste med näbbar och klor försöka minska hyrpersonalanvändningen, säger regiondirektör Hans Wiklund.

”Som ett bra fotbollslag”

Det är inte bara de skenande kostnaderna som är ett bekymmer. Regiondirektören vill också lyfta fram frågan om kontinuitet och kvalitet i vården.

– Vill du spela riktigt bra som fotbollslag så dyker du inte upp med olika fotbollslag varje match. Utan du tränar och spelar tillsammans och blir bättre och det är det du gör när du har egenanställd personal. Det blir bättre kvalitet, säger Hans Wiklund.

Så vill man minska beroendet

Förutom att arbeta med förbättrad arbetsmiljö, schemafrågor och kompetensutveckling så vill regiondirektören få alla att jobba ”på toppen av sin kompetens”. I klippet hör du vad han menar med det. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer