Står bakom kommunstyrelsens krav – Åsa Sjödén går åter mot sitt parti i sjukvårdsfrågorna

Stark kritik från Sollefteå mot regionen – kräver stopp för fler nedläggningar i Ådalen

Uppdaterad
Publicerad

I ett öppet brev till Region Västernorrland kräver hela kommunstyrelsen i Sollefteå att inga fler nedläggningar drabbar Sollefteå sjukhus.

För en tid sedan fick Sollefteås kommunalråd Johan Andersson (C) stark kritik från regionsstyrelsens ordförande Glenn Nordlund (S) efter ett uppmärksammat utspel.

Hanteringen av BB-frågan är ”ett exempel på hur misslyckat det kan bli av riktigt dåliga beslut i en region”, sa Andersson till SVT.

Nordlund gick i taket och menade att kommunalrådet uppmanar medborgarna till utomparlamentariska metoder.

Kritiserar sparpaket

Nu tar Sollefteå kommun debatten flera steg vidare: den här gången är det hela kommunstyrelsen som ställt sig bakom ett ställningstagande mot Region Västernorrland.

Det är beska åsikter som förs fram – man underkänner den förda politiken i regionen de senaste åren som man menar ”inte lett till minskade kostnader ”

Här riktas stark kritik mot innehållet i det stora sparpaket för vården som ska läggas fram inom kort, framförallt konsekvenserna för intensivvården i Sollefteå. 

– Det är inte så känsligt, tycker socialdemokraten John Åberg, en av ledamöterna i kommunstyrelsen.

– Det här är förslag som bygger på kunskap från professionen, säger Åberg.

Lämnade sjukvårdspolitiken

Men det innebär också att han och partikollegan Åsa Sjödén (S) nu väljer att åter gå emot sitt eget parti i regionen. Både Sjödén och Åberg satt tidigare i det som hette landstingsfullmäktige, men vägrade följa partilinjen när det gällde nedläggningarna på Sollefteå sjukhus och kom att lämna sjukvårdspolitiken.

Nu skriver Åberg och Sjödén och de övriga ledamöterna att man känner en oro över att ”en stor del av de kommande nedskärningarna åter kommer att fokuseras till vården i Ådalen”.

Nu vill kommunstyrelsen se förslag som blir konkreta alternativ till ”fortsatta nedläggningar.”

– Som socialdemokrat står jag helt bakom det här, säger Åsa Sjödén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.