Stark lukt av sur mat över Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

En stark lukt uppmärksammades av många sundsvallsbor på torsdagsmorgonen. Troligen kom lukten från SCA Östrands massafabrik som hade ett 90 sekunder långt utsläpp av starkt luktande svavelgaser tidigt på morgonen.

Östrandsfabriken i Timrå hade ett oplanerat stopp i produktionen under natten mot torsdagen och i samband med det stoppades den förbränning av gaser som normalt sker och illaluktande svavelföreningar gick under 90 sekunder ut i luften.

– Det blir en stark lukt från svavelföreningarna som påminner om sur mat, säger Jens Olsson, fabrikschef på SCA Östrand.

Han hävdar samtidigt att det rör sig om ett helt ofarligt utsläpp.

Efter det 90 sekunder långa utsläppet som inträffade vid 05:38 kunde gasförbränningen på fabriken återupptas och situationen normaliseras. Men eftersom vinden var svag eller närmast stillastående vid utsläppstillfället spred sig gaserna åt olika håll vilket gjorde att lukten blev kvar under en längre period.

På miljökontoret på Sundsvalls kommun tycker man att det låter troligt att lukten kom från utsläppet på SCA Östrand.

– Allmänt så kan svavelföreningar lukta starkt även vid små koncentrationer, konstaterar Magnus Hane på miljökontoret som också bekräftar att svavelföreningar inte är särskilt giftiga eller farliga för människor.     

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.