Uppgiften om att Näringslivsbolagets vd är skriven i Stockholm, väckte tittarnas känslor.

Starka reaktioner på näringslivschefens bostadsort

Uppdaterad
Publicerad

”Jag kan förstå om folk har synpunkter på att jag valt att flytta”, säger Anita Öberg, näringslivsbolagets vd i Sundsvall.

Och reaktionerna lät inte vänta på sig när SVT publicerade uppgiften att hon, som ska vara Sundsvallsambassadör, själv bor i Stockholm.

En av hennes uppgifter är att skaffa nya invånare till Sundsvall, men som SVT Nyheter Västernorrland berättade i går, är näringslivsbolagets vd Anita Öberg själv skriven i Stockholm. Det upprör många.

”Hyckleri”, ”Politikerna har krav på sig att bo i kommunen. Märkligt att inte är ett krav i anställningsvillkoren”, ”Ge jobbet åt nån som bor i Sundsvall”, ”Låt henne bo var hon vill”, var några av kommentarerna på Facebook.

Missuppfattning

Själv förklarar hon att hon skrev sig i Stockholm när hon och maken köpte lägenhet i Norra Djurgården. Enligt henne var det ett krav att mantalsskriva sig på orten för att få köpa lägenheten.

Men den förklaringen håller inte, en bostadsrättsförening kan inte ställa krav på var köparen ska mantalsskriva sig.

– Nej, det är en sak mellan den enskilde och Skattemyndigheten, säger Mats Lindbäck, informationschef på branschorganisationen Bostadsrätterna.

Det är inte första gången Mats Lindbäck stöter på frågan.

– Det är en vanlig missuppfattning att ”bosättningskravet” kopplas till att man måste vara mantalsskriven på adressen, säger han.

Restiden är arbetstid

Genom att vara skriven i Stockholm sänker Anita Öberg sin skatt med 40 000 kronor per år. Hon försvarar det med sina dyra pendlingsresor. En kostnad hon, liksom alla andra, kan dra av i sin deklaration, men till skillnad från många andra, ger hennes anställningsavtal henne rätt att räkna restiden mellan Stockhom och Sundsvall  som arbetstid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.