Staten driver på centralisering och avfolkning

Uppdaterad
Publicerad

Statliga jobb försvinner i snabbare takt än privata jobb från mindre orter. Det visar en studie som nu presenteras.

Urbanisering och avfolkning ökar stadigt klyftorna mellan kommunerna och det är staten som driver på. Det menar Johan Östh, forskare i kulturgeografi vid Uppsala universitet, och två medförfattare i en studie som redovisas i Dagens Samhälle.

– De statliga jobben centraliseras i betydligt snabbare takt än både privata jobb och människors flyttströmmar. Det handlar inte om en anpassning, som det ibland hävdas. Staten är en av de drivande faktorerna bakom den långsiktiga avfolkningen, säger John Östh till Dagens Samhälle.

Det är en jämförande studie av privata och statliga jobb i tre kommungrupper; storstäder, större kommuner och mindre kommuner, som genomförts.

I stidien framgår att de privata jobbens lokalisering inte förändrades mellan 2001 och 2010. 45 procent av jobben inom  privat sektor fanns både 2001 och 2010 i gruppen ”övriga kommuner”. För de statliga jobben noteras en minskning från drygt 36 till knappt 32 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer