Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Staten minskar sitt stöd till Svenska Akademien

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Akademien förlorar miljoner i statligt stöd sedan ett kritiserat avtal omförhandlats. Pengar som betalats ut via statliga Bolagsverket minskas från 13,4 miljoner till 8 miljoner per år.

Mycket talar för att Bolagsverket på sikt vill avveckla sina utbetalningar till Svenska Akademien helt. Den nya överenskommelsen är tvåårig och ska nu godkännas av såväl regeringen som riksdagen.

– Vi är nöjda med att ha nått en överenskommelse med Svenska Akademien som sparar in 5,4 miljoner, men det är ingen långsiktig lösning. Avtalet ska omförhandlas på nytt om två år, säger Ulf Karnell som är informationschef hos Bolagsverket i Sundsvall.

Stöd till akademien

Det är en snårig uppgörelse från 2005 som ligger bakom den udda uppgörelsen som lett till att den statliga myndigheten Bolagsverket blivit en av Svenska Akademiens viktigaste finansiärer. Formellt betalar Bolagsverket för rätten att använda sig av Post och Inrikes Tidningar som sitt kungörelseorgan, men avtalskonstruktionen har haft ett helt annat syfte.

 I utredningar och departementspromemorior som föregick uppgörelsen stod det svart på vitt att akademien behövde inkomsten för att trygga sin ekonomiska ställning och säkra utgivningen av Svenska Akademiens ordbok.

Hittills 200 miljoner

Hittills har Bolagsverket betalat ut cirka 200 miljoner till Svenska Akademien.

SVT har dock tidigare kunnat berätta om kritiken mot avtalet. Bolagsverket finansieras med avgifter från svenskt näringsliv som inte ansett det vara deras sak att stötta akademien, och nu har avtalet omförhandlats.

Under akademiens mest turbulenta år har ständige sekreteraren Anders Olsson också suttit i förhandlingar med Bolagsverket om akademiens finanser. Vid årsskiftet skrevs det nya avtalet under av parterna.

Mindre pengar redan nu

Resultatat av det nya avtalet: Bolagsverkets utbetalningar till Svenska Akademien som förra året var 13,4 miljoner minskas till åtta miljoner. Det nya avtalet som sträcker sig över 2020 måste dock godkännas av regeringen och passera riksdagen.

Enligt  Bolagsverkets generaldirektör Annika Stenberg har man dock börjat tillämpa avtalet redan nu.

– Vi är nöjda med överenskommelsen, säger hon.

Akademin blir regeringsfråga

Hur frågan långsiktigt ska lösas hamnar nu på regeringens bord och enligt näringsdepartementet är det inte uteslutet att den långsiktiga frågan som rör statens roll i akademiens finansiering måste utredas på nytt.

SVT har sökt akademiens ständige sekreterare Anders Olsson för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bolagsverket och Svenska Akademien

Mer i ämnet