Statkraft anmäler sig själva efter otillåtna vattenförändringen: ”Tar det här på allvar”. I klippet berättar miljösamordnaren Angela Odelberg vad som hände. Foto: SVT

Statkraft anmäler sig själva – överskred tillåten vattenförändring

Uppdaterad
Publicerad

I torsdags förändrades vattennivån kraftigt i Nedre Ljungan. Förändringarna var större än tillåtet och Statkraft som äger Viforsens kraftverk, har anmält händelsen till länsstyrelsen.

– Vi förstår att det blir konsekvenser och att folk blir oroliga, säger Angela Odelberg, miljösamordnare Statkraft.

Torsdagen den 14 oktober bröt Statkraft mot den överenskommelse som finns om maximal reglering av vattennivån i Ljungan.

Enligt överenskommelsen får vatten inte förändras med mer än 45 kubik eller 25 cm per dygn. Gränsen är satt för att inte störa fisk och andra vattenlevande djur och växter i älven som är känsliga för plötsliga förändringar.

Underhåll av dammen

Viforsens kraftverk är för närvarande stängt för renovering och det var i samband med det arbetet som händelsen inträffade. En liknande händelse inträffade 2013.

Hör Angela Odelberg berätta mer om händelsen i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.