Julklapp. Stefan Lagerlund, ordförande i RSMH i Timrå.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stefan Lagerlund, ordf RSMH i Timrå och hans kollegor informerar om föreningen i samband med julklappsutdelning på torget i Timrå. Hör honom i klippet. Foto: Ylva Holmgren/SVT

Stefan från RSMH vill motverka ensamhet i jul: ”Jag vet hur det känns”

Uppdaterad
Publicerad

Det bjöds på glögg och pepparkakor på torget i Timrå när Riksförbundet för social och mental hälsa drog igång sin julkampanj under måndagen.

– Jag vet hur det känns att vara ensam. Jag har ett brokigt förflutet och har varit suttit inlåst många jular, säger Stefan Lagerlund, ordförande i RSMH i Timrå.

RMSH, Riksförbundet för social och mental hälsa kör just nu en riksomfattande kampanj för att försöka bryta den ofrivilliga ensamheten som kan leda till psykisk ohälsa.

– Vi är här för att få stopp på ensamheten. Vi informerar om RMSH och vad man kan göra för att slippa vara ensam, säger Stefan Lagerlund, Timrås ordförande i RSMH.

Stefan berättar om en brokig bakgrund med en tid av narkotikarelaterade brott, något han lämnat bakom sig sedan flera år.

– Jag har varit inlåst många jular och det är inte heller någon höjdare, säger Stefan Lagerlund.

Hör honom berätta om hur han firar sin jul i år.

HIT KAN DU VÄNDA DIG OM DU MÅR DÅLIGT

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Vårdguiden, 1177.

Jourhavande medmänniska, 08-702 16 80. Alla dagar kl 21–06. Chatt söndagar kl 21-24.

Jourhavande präst – ring 112 och fråga efter jourhavande präst. Chatt sön–tors kl 20–24.

Självmordslinjen – finns tillgänglig via chatt och telefon 90101 för den som har tankar på att ta sitt liv, eller för den som har frågor om närstående som har tankar på att ta sitt liv.

Föräldralinjen, för den som är orolig för sitt barn, eller ett barn i sin närhet. Telefonnummer är 020-85 20 00.

Äldrelinjen, för den över 60 som mår psykiskt dåligt. Även öppen för anhöriga eller den som känner sig ensam, telefonnummer är 020-22 22 33.

Bris – för den som är under 18 år går det att ringa till, eller chatta med Bris och prata med en kurator. Deras telefonnummer är 116 111.

Källa: Mind.se, TT, Bris

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.