Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nedläggningen av sågen drabbar många familjer i Östavall och hela västra Ånge, menar Sten-Ove Danielsson (S), kommunalråd. Foto: Barbro Sellin/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sten-Ove Danielsson (S): ”Ingen hade nån aning – det bara small till klockan två idag”

Uppdaterad
Publicerad
Sten Ove Danielsson (S) har varit kommunalråd i Ånge i 20 år. Han har varit med om många stora nedläggningar under sina år, men beskedet att Östavallsågen ska läggas ner är ett av de värsta.

Kommunalrådet Sten-Ove Danielsson åkte till Östavall på tisdagsaftonen för att träffa de människor som drabbas när sågen läggs ner.

– Vissa är chockade, säger han efter att ha pratat med några arbetare.

Det var vid ett möte på tisdagen med politiker och tjänstemän i Ånge som Sten-Ove Danielsson nåddes av beskedet att Östavallsågen läggs ner.

Hårt slag

Nedläggningen innebär att 110 arbetstillfällen, om man räknar in alla sågverksanställda och entreprenörer, försvinner i västra kommundelarna. Ett hårt slag mot såväl Ånge kommun som Östavall.

Sofia Jensén som äger bensinmacken i Östavall är bekymrad över framtiden efter beskedet om att sågen läggs ner. Foto: Barbro Sellin SVT

Sofia Jensén som äger och driver bensinmacken på orten är fundersam och bekymrad över framtiden.

– All tung trafik till och från sågen tankar här. Hur blir det sedan? undrar hon.

Under onsdagsförmiddagen satt Sten-Ove Danielsson i möte med näringslivschefen och kommunchefen i Ånge.

Infomöte nästa vecka

– Vår ambition är att dra ihop alla inblandade parter – arbetsgivaren, facket, kommunen, regionen och Arbetsförmedlingen – till ett informationsmöte på plats i Östavall någon gång under nästa vecka. Dessförinnan måste alla vi aktörer prata ihop oss så att vi har något konkret att komma med tills dess, säger Sten-Ove Danielsson.

– Det finns ett personalbehov i Ånge kommun totalt sett, det gör det. Det behövs folk lite här och lite där. Men Östavall förlorar 110 jobb likt förbaskat. Och nu gäller det att Arbetsförmedlingen sonderar vilken kompetens som efterfrågas och ger de som nu blir utan jobb de verktyg de behöver. Och det kommer ju att innebära att folk får pendla och så vidare. Hur man än vänder och vrider på det hela så får det här stora konsekvenser för många i Ånge kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Östavallssågen

Mer i ämnet